Klub sportovních novinářů České republiky oznamuje první vítěze svých Cen Ondřeje Sekory.

LIBEREC, 8. října 2024 – První vítězové novinářských cen Ondřeje Sekory, které letos poprvé vyhlásil Klub sportovních novinářů České republiky (KSN), byli oznámeni na slavnostním ceremoniálu 5. října 2024 v Liberci v rámci festivalu Sportfilm. Soutěž oceňuje díla současných autorů a zároveň připomíná odkaz Ondřeje Sekory, zakládajícího člena AIPS, a Viléma Heinze-Henryho, prvního předsedy KSN.

Pro první ročník byly vyhlášeny čtyři hlavní kategorie a kategorie mladých novinářů do 30 let. Novináři mohli přihlásit svá díla vytvořená od 1. ledna 2023 do 31. srpna 2024. Mezi osobnostmi, které předávaly ceny vítězům, byla i baronka Alexandra de Navacelle de Coubertin, prezidentka Nadace Pierra de Coubertina. Vítězové všech kategorií obdrželi originální cenu od sklářů ze studia Lasvit.

Kniha: Tomáš Macek – Nové příběhy Staré dámy

Článek: Robert Rampa a tým – Fígl za 200 milionů a další sporné kroky hokejového svazu

Televize/Video: Marek Svačina – 13. komnata Filipa Minaříka

Rozhlas/Audio: Pavel Petr – Časosběrný dokument Olympijský rok Davida Drahonínského

Do 30 let: Stanislav Kučera a Markéta Plšková – Internetoví agresoři? Ubožáci a lidské dno. Jak tenisté čelí výhrůžkám a zášti.

SÍŇ SLÁVY Čtyři novináři byli uvedeni do nově založené Síně slávy české sportovní žurnalistiky. Vilém Heinz-Henry (1876–1946) se symbolicky stal prvním nositelem Ceny Viléma Heinze-Henryho. Další legendou oceněnou in memoriam je dlouholetý redaktor MF DNES Václav Pacina (1928–2006).

Originální hodinky PRIM, původní česká značka od MPM Quality, ozdobené logem KSN a jmény oceněných byly předány dalším dvěma členům Síně slávy, Zdeňku Pavlisovi a Aleši Procházkovi. Pavlis, který vedl KSN po dobu 22 let (2001–2023), je nyní čestným předsedou klubu a pokračuje ve své bohaté kariéře jako autor knih a spolupracovník webu Sport.cz. Procházka je legendou Českého rozhlasu a členem Síně slávy českého hokeje. Oba působili v porotě, která rozhodovala o letošních Cenách Ondřeje Sekory.

„Tento první ročník bude jistě inspirací a výzvou pro mnoho dalších autorů, kteří se soutěže nezúčastnili,“ říká předseda poroty Zdeněk Pavlis, který předpovídá soutěži slibnou budoucnost. „Vůbec nezávidím porotcům, kteří budou hodnotit další ročníky. Už v premiéře bylo tolik kvalitních příspěvků, že bylo pro každého z nás obtížné vybrat ty nejlepší.“

Ceny Ondřeje Sekory jsou určeny pro psané novináře, rozhlasové a televizní tvůrce. KSN tradičně každoročně organizuje soutěž Sportovní fotografie roku pro fotografy.

Odkaz na článek: www.aipsmedia.com